First job - StepStone

Krijg vacatures die je interesseren per e-mail

Word gevonden door bedrijven

Functie
Regio
Taal
Geavanceerde zoekopdracht

Toon resultaten

  Toon de vacatures Sluit resultatenlijst

Werken in Zwitserland

De meeste Zwitsers spreken verschillende talen en ook buitenlanders moeten deze talen kennen om in Zwitserland werk te vinden. Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans zijn de vier officiële talen. Informeer op voorhand naar het taalgebied waarin het bedrijf van uw keuze gevestigd is.


Verblijfs- en werkvergunning

U moet zich onmiddellijk inschrijven in uw gemeente als u in Zwitserland komt wonen. U heeft dan 6 maanden de tijd om een job te vinden. Als u binnen die periode werk gevonden hebt, krijgt u een verblijfsvergunning. Als u een contract voor minder dan een jaar heeft, zal u voor de duur van het contract een verblijfsvergunning krijgen, in andere gevallen krijgt u een verblijfsvergunning voor 5 jaar.

Een verblijfsvergunning bevat over het algemeen een werkvergunning, wat wil zeggen dat u, eens u een verblijfsvergunning heeft, elke job kan aannemen die u wordt aangeboden.


Een job zoeken en solliciteren

U zal jobaanbiedingen vinden op online jobsites zoals www.jobs.ch en in de grote nationale kranten (Neue Zürcher Zeitung, Journal de Geneve of Tages-Anzeiger). Als jobzoeker heeft u ook recht op dezelfde bijstand als de Zwitsers zelf. Spontane sollicitaties zijn heel gangbaar in Zwitserland.

Uw sollicitatie moet bestaan uit een motivatiebrief van één pagina en een chronologisch CV met foto en kopies van alle relevante kwalificaties. Andere documenten moet u enkel opsturen als ernaar gevraagd wordt. Wees niet te slordig en zeg kort en duidelijk waarom u de beste persoon bent voor de job. De juiste karakteristieken kunnen belangrijker zijn dan uw resultaten op school of aan de universiteit. Zet daarom uw sterktes duidelijk in de verf.


Arbeidswetgeving

Vier weken vakantie is het wettelijke minimum in Zwitserland, maar in veel arbeidsovereenkomsten worden meer vakantiedagen voorzien. U kan minstens twee weken na elkaar vakantie nemen en u krijgt uw salaris doorbetaald.

Een werkweek bestaat normaal gezien uit 40 werkuren, die in vijf dagen moeten worden opgesplitst. U mag maximum twee overuren per dag presteren en die moeten worden gecompenseerd met vrije tijd of, als dat niet mogelijk is, moet het bedrijf u 25% extra betalen.

Sociale zekerheid en ziekteverzekering

Een basisverzekering voor ziekte en ongevallen is verplicht voor iedereen die in Zwitserland woont en ze moet worden aangevraagd binnen de drie maanden nadat u het land bent binnen gekomen. Een pensioenverzekering en werkloosheidsverzekering zijn ook verplicht voor alle werknemers.


Loonschalen en levensduurte

Het leven is vrij duur in Zwitserland in vergelijking met het Europese gemiddelde. Vooral flats in de hoofdstad zijn duur, maar anderzijds zijn ze meestal goed verzorgd en goed uitgerust, met vaatwasmachine en wasmachine. De lonen zijn meestal hoger dan in de EU en de taksen zijn lager.

Over het algemeen is Zwitserland een land met een hoge levenskwaliteit en een interne koopkracht die hoger is dan gemiddeld.

Links

 
Informatie over werken in Zwitserland:
europa.eu.int
www.justlanded.com
Belgische ambassade in Zwitserland:
Jubiläumsstrasse, 41
CH - 3005 Bern
Tel: + (41) (31) 350.01.50
Mail: Bern@diplobel.org
Website : http://www.diplomatie.be/bern
Zwitserse ambassade in België:
WETSTRAAT, 26
1040 ETTERBEEK
Tel: 02.285.43.50
Mail: frederic.bonher@belgacom.be
Website: www.eda.adm.ch

Een job zoeken in Zwitserland:
www.jobs.ch